English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

Arinna Lodge’tan basın bülteni

Arinna Lodge’tan basın bülteni

Kapadokya’nın doğal, tarihi, kültürel dokusuna zarar verdikleri için 16 Kasım 2012 Cuma günü düzenlenen bir eylemle ve change.org sitesinde başlatılan imza kampanyasıyla protesto edilen otel inşaatlarından biri olan “Arinna Sustainable Luxury Lodge”un sahibi Koray Edemen, e-posta adresimize bir mektup daha gönderdi. Basın bülteni olarak hazırlanmış bu metni, habercilik anlayışımız gereği, ‘cevap hakkı’ kapsamında değerlendirdiğimiz için ekleriyle birlikte, virgülüne dahi dokunmadan yayınlıyoruz.

 

Son zamanlarda Uçhisar’da yapımına başladığımız Arinna Lodge tesisimiz aleyhinde sosyal, yazılı ve görsel medyada çıkan haberler doğrultusunda aşağıdaki bilgilerin daha iyi anlaşılması adına siz değerli Kapadokyalılarla paylaşmak istiyoruz.

Ayrıca Proje yatırımcısı ve müellefi olarak 2013 yılı Mart ayı içerisinde (tahminen 2. Haftasında) düzenlenecek bir tanıtım platformu ile projemizin detayları, ayrıntıları ve kamuoyunda yanlış bilgilendirilmeden doğan eksikliklerin giderilmesi ile ilgili soruyanıt sistemine dayalı bir toplantı yapılacaktır.

Çeşitli is ve meslek kolları ile basının da davet edileceği bu platform için toplamda 50 kişi ile davet sınırlı olacaktır. Bu nedenle siz değerli katılımcıların 15 Şubat, 2013 tarihinden itibaren web sayfamızdaki online kayıt formunu doldurmanızı rica ediyoruz.

Ayrıca yine basın ve sosyal medyada tesisimiz hakkında çıkan yorumlarda bölgenin ve bölge yapılaşmasının tam olarak tanınmadığı görüldüğünden, linkteki Resim Arsivine Git ile bölgede faaliyet gösteren çeşitli butik otellerin ve bölgenin internet den alınan resimlerini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz, buradaki tesisler rasgele seçilmiş ve tesis isimleri spekülasyonlara yol açmamak için silinmiştir.

Bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayan bu tesislerin bir kısmı doğal bölge coğrafyası ile bitişik olarak oluşturulmuş, kaya ve hatta peribacaları içine yapılmıştır.

Kamu oyunda ve medyada projemizle ilgili olarak görevlerini eksik yapmakla suçlanan kurumlara karşı da haksızlık yapıldığı inancındayız. Kaldı ki o kurum ve kuruluşların bir kısmı seçim ve tayin ile gelip kendilerinden önceki dönemlerin çalışmalarından sorumlu olmamakla beraber, kendilerinin mevcut kanun ve yönetmelikler dahilinde sınırlı kaynaklar ile, işlerini büyük bir özveri ile yaptıklarına inanıyoruz.

Kültür Varlıkları koruma kurulu ve Müzeler genel müdürlüğünün 19.11.2012 Tarih ve 165 Yazısı nedeni ile uygulamanın yerinde incelenmesi sonuçlanıncaya kadar inşaatımızı geçici olarak durdurduk.

Hazırlık aşaması bile 2 yıl süren bu projemiz bu süreç içerisinde kurulların ve uzmanların titiz inceleme ve görüşmeleri sonucunda yasal uygunluk ve ruhsat belgelerini alarak yola çıkmıştır. İnceleme sonucunda uygulama sürecinin kaldığı yerden ve projesine uygun olarak devam edeceğine inanıyoruz.

Projemizle ilgili olarak beyanda bulunan, konunun uzmanı olmadığını ve projenin içeriği ve proje belgeleri hakkında yeterli bilgi sahibi bulunmadığını gördüğümüz kimi görüş sahiplerinin ifadeleri karşısında, aşağıdaki gerçeklerin de bilinmesini gerekli görüyoruz.


UÇHİSAR
KAPADOKYA ARINNA LODGE BUTÄ°K OTEL PROJESÄ° HAKKINDA:

1)         11 odalı üst standartta bir Butik Otel Tesisi olarak geliştirilen Proje, toplam büyüklüğü 2,000 m2 olan iki parselin, imara açık olan, yani Kentsel Sit alanında kalanı üzerinde geliştirilmiş olup, gerek proje, gerekse uygulamada kesinlikle parsel ve imar sınırları içinde kalmaktadır. Doğal Sit alanında kalan ikinci mülk parseli, özenli bir peyzaj projesi ile, tesisin peyzaj alanı olarak düzenlenmektedir. (Bak Dokuman 1) 

2)         Projelendirme öncesinde ve sırasında, standart zemin etüdü, harita vs çalışmalarının da ötesinde, olası kaya içi oluşumlara zarar vermemek ve gerek inşaatta, gerekse çevrede yapısal sorunlar yaşamamak ve yaşatmamak için "GeoRadar" analizi türü sofistike zemin tahkikleri ve mühendislik analizleri de yapılmıştır. 

3)         Parselde bulunan terkedilmiş ve harap iki küçük yapı grubu: zamanında kısmen tarımsal amaçlı olarak kullanılmış bir revaklı yapı ve arkasındaki kayaya oyma mekanlar ile altında yine kayaya oyma mekanı olan bir küçük taş evden oluşan tescilli birimlerin Rölöve, Restitüsyon/Analiz ve Restorasyon Projeleri ile Müdahale Paftaları, koruma mevzuatına uygun olarak gerekli standartlarda hazırlanmış olup, bu yapılarla bütünleşen yeni ek yapılar da aynı çerçevede projelendirilmiş ve proje bu bütünlüğü içinde Koruma Kurulu görüşüne sunulmuştur. 

4)         Kurul, sunulan tespit, analiz ve tasarım belgelerini ilk tespitlerden başlayarak Ön Proje ve Uygulama Projesi aşamalarında incelemiş, yer incelemesini yapmış, ara görüş bildirmiş, ek müdahale paftası ve imalat detayı belgeleri istemiş, bütün bu belgeler aşamalar halinde sunulmuştur. 
Kurul ayrıca, yapım sırasında imalatı yerinde denetleyerek, duyarlı bir bölgedeki imalatın uygunluğunu saptamıştır. Koruma Kurulu'ndaki dosyada zorunlu belgelerin ötesinde, 3 boyutlu görsellerden ayrıntılı imalat detaylarına ve "shop drawing" lere kadar tüm teknik çizim ve rapor belgeleri mevcuttur. Dosya bu haliyle eksiksiz bir "örnek proje" niteliğine sahiptir. 

5)         Mimari proje müellifi tarafından yapılan ve Kurul'ca uygun bulunarak Belediye tarafından Yapı Ruhsatı verilen proje, İmar Planı'nın, ayrıca Y.Kurul içtihadının tanımladığı genel hükümlerin tanıdığı yoğunluk ve gabari sınırlarının içinde kalmaktadır. Uygulamada, imar verilerine, mülkiyet sınırlarına ve ruhsat projesine harfiyen uyulmaktadır. (Bak Dokuman 2)

6)         Proje, öngörülen uluslararası yüksek standartlı butik konaklama tesisinin gerektirdiği mekansal ve teknik normlara uymakta olup, bölgede bu güne kadar bu büyüklükte bir tesis için uygulanmamış bir mimari ve teknik kalite öngörülerek hazırlanmıştır. Mevcut çevre dokusu ve ölçeği titizlikle gözetilmiş, bunun yanı sıra, kalıplaşmış yerel alışkanlıkların ötesinde evrensel mimarlık kültürünün standartları ve üst düzey sanatsal/estetik kaygılar ışığında geliştirilmiştir. Parçalı, küçük ölçekli mimari doku, bir yandan çağdaş mimarlık dünyasının değerlerini, öte yandan bölgenin, arazi topografyasının ve Uçhisar kent siluetinin verilerini dikkate alarak tasarlanmıştır. Tesis, doğudaki vadiden bakıldığında, Uçhisar yerleşmesini tamamlayan parçalı ve küçük ölçekli bir dokuya sahipken, (bak Dokuman 3), batıda kalan yoldan yaklaşıldığında, geleneksel bir köy içi sokağı (bak Dokuman 4) üzerindeki yapılaşma biçiminin özgün ve güncel yorumu olarak ele alınmıştır.

7)         Mimari tasarımın ve mühendislik projelerinin yanı sıra, bu tasarımla uyumlu, yerel bitki türlerini (bağ, meyve ağaçları vb) kullanan çok ayrıntılı bir Peyzaj Tasarımı, her iki parselin oluşturduğu bütün üzerinde geliştirilmiştir. Mimari ve Peyzaj tasarım ekiplerinin geliştirdiği görseller, bu iki tasarımın bütünleşmesini, yerel doku ve ölçekle ilişkisini ve çevre içindeki anlamlılığını yeterince ifade etmektedir.

8)         Geliştirilen mimarinin bir önemli kabulü, mevcut taş yapıların ve kaya mekanların titizlikle ve aslına uygun olarak restore edilmesini, eklenen yeni yapıların ise bugüne ait mimari varlıklar olarak gerek estetik, gerekse teknoloji bakımından farklılıklarını ve yeni olduklarının ifade edilmesini öngörmektedir. Öykünmeyi ve taklidi dışlayan bu tavır, bilinçli bir tasarım tercihi olduğu kadar, çağdaş restorasyon ve koruma anlayışının ve mimari etiğin de bir gereğidir. Bu nedenle, restore edilen yapılarda aslına uygunluk aranırken, yeni eklerde çağdaş yapım teknik ve malzemeleri kullanılmıştır. Kimi betonarme taşıyıcı sistemlere çevreye uyum adına uygulanacak olan dış taş örgüler de, restore edilen yapılarda kullanılmış olanlarla uyumlu, ancak farklılıkları belli olacak şekilde tanımlanmıştır.

9)         Tesiste, günümüzün "yeşil bina" kavramı doğrultusunda, gelişmiş çevreci teknikler ve sistemler kullanılmaktadır. Görüntü kirliliği yaratmayan yeni jenerasyon enerji toplayıcıları mimari öğelerle uyumlu olarak detaylandırılmakta, arıtma, dönüştürme sistemleri öngörülmekte ve peyzaj tasarımında dikkate alınmaktadır. Uygulanan işlevsel, mekansal, fizyolojik ve güvenlikle ilgili standartlar konusunda uluslararası kabul ve değerler esas alınmıştır.

10)       Jeolojik olarak duyarlı bir bölgede ve "Önlemli Alan" statülü arazi kesimleri bitişiğinde yer alan, yüksek standartlı bir konaklama tesisine ait yapıların taşıyıcı sisteminde, zemin, depremsellik vb gibi sorunlara bağlı teknik standartlar ve güvenlik katsayıları uygulanmıştır. Yöredeki benzer ölçekli uygulamalarda pek raslanmayan bu titizlik ve teknik sofistikasyon düzeyi, örneğin taşla kaplanacak küçük ölçekli pavyonların tabanında görülen "radye jeneral" türü temeller, konuya bu açıdan bakmaya alışkın olmayan gözler tarafından yadırganmakta ve yanlış yorum ve spekülasyonlara neden olabilmektedir. İki katlı bir küçük yapıda, alışılmayan ve yüksek maliyetli bir temel tekniğinin kullanılması, kayaların kullanım alanı kazanmak için oyulması olarak yorumlanabilmektedir. Benzer şekilde, mimari ve sanatsal endişelerin ürünü olarak özenle seçilen taş örgüler ve cephe sistemleri henüz uygulanmadan, teknik güvenlilik gayesiyle oluşturulan betonarme taşıyıcı sisteme bakılarak, özenle geliştirilen bir mimarlık ürününün inşaat aşamasındaki görüntüsü “beton yığını” türünden amiyane ve suçlayıcı bir ifadeyle mahkum edilmektedir.

11)       Tasarım ve uygulamayı gerçekleştiren ekipler, alanlarının tanınmış, yetkin isimlerinden oluşmaktadır. Mimari, Peyzaj ve İç Mimarlık tasarımlarının altında, alanlarında kabul edilmiş saygınlıkları olan, adları ve tasarımları tanınan, saygın meslek dergilerinde yayınlanan, mesleki ödüller almış müelliflerin ve müellif gruplarının imzaları vardır. Yapı alanı 800 m2 düzeyinde olan küçük bir tesis projesine verilen bu önem bile, girişimin çevre için alışılmadık niteliğinin bir göstergesidir.

 

Mimari ve çevresel olmaktan çok daha başka dinamiklerden kaynaklandığı bilinen kimi tepkilerin bir nedeni de, bu yenilikçi yaklaşımın ve düzey anlayışının yörede alışılagelen kalite standartlarını, tasarım ve imalat alışkanlıklarını zorlaması, konvansiyonel ve yerel alışkanlıklara karşı evrensel ve güncel bir yaklaşım ve standart getirmesi, mimari ve sanatsal tercihler kullanması ve bunları yerellikle bağdaştırmak için bölgede pek alışılmayan bir düşünsel yorum çabası göstermesirdir. Bu farklılık, kimi yerel gruplar tarafından anlaşılamamakta, altında tahripkar niyetler aranmakta, yadırganmakta ve yargılanmaktadır.

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 53899 Eklenme Tarihi Tarih: 2012-12-08

Doküman 1
Doküman 1
Doküman 2
Doküman 2
Doküman 3
Doküman 3
Doküman 4
Doküman 4


    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90102073 ziyaretçi
Bugün : 5038 ziyaretçi
Dün : 66584 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.47 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com