English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum
Firma Hizmet Alaný :   El sanatları   

KAPADOKYA'DA EL SANATLARI FÄ°RMALARI
Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
Ocak 2010/Ankara

Kapadokya'nın doğal ve kültürel varlıkları yörede el sanatlarının gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Ortaya çıkan ürünlerde, tüflü ve killi topraklardan oniks taşına, zengin tarihin yansımalarından folklorik geleneklere kadar bölgeye has pek çok özellik kendini belli eder. Başta çömlekçilik ve halı-kilim dokumacılığı olmak üzere el yapımı bebek üretimi ile oniks taş işlemeciliği bölgedeki el sanatlarını oluşturur.
Özellikle Avanos bölgenin el sanatları merkezi olarak tanınırken, Kayseri'nin Soğanlı Köyü, el yapımı bebekleriyle ünlüdür (Ayrıntılı bilgi için bkz. Kayseri). Nevşehir-Hacıbektaşlılar ise sahip oldukları sarı, pembe, kırmızı, beyaz ve damarlı (birden fazla renge sahip) oniks taşını işleyerek süs eşyalarına, aksesuarlara dönüştürürler.

Halıcılık merkezleri
Bugün Nevşehir ilimiz başta olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerimiz doğal bir halı dokuma atölyesi gibidirler. Bu illerimizin hepsinde köklü bir halıcılık geleneği bulunur.
Yün halılarının yanı sıra düz dokuma yaygılarındaki zenginliği dikkati çeken Nevşehir ve Ürgüp çevresinde, 19. yy'da İngilizlerin halı dokuma tezgahları kurdukları bilinmektedir. Ürgüp 20. yy'da da bölge halılarının toplandığı bir merkez olarak öne çıkmıştır.
Selçuklular döneminden beri halı merkezi olan Aksaray ilimiz ise bugün Taşpınar halıları ile kimliğini bulmuş durumdadır. Halkın kendi yetiştirdiği koyunların yününden başka malzeme kullanılmayan bu halıların, taban halısı, kelle halısı, çift halı, seccade halısı, çeyrek halısı, namazlık halısı, yastık halısı ve minder halısı gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Selçuklular'dan bu yana halı dokunan bir merkez olan Kayseri'de daha çok Bünyan ve Yahyalı öne çıkmaktadır. Pınarbaşı, Sarız, Tomarza, Yeşilhisar ve Gömülgen gibi merkezlerinde ise kilim dokumaları yaygındır.

Niğde çevresi de halı ve kilimleriyle ünlü bir merkezimizdir. Aynı Ürgüp'te olduğu gibi İngilizler burada da 19. yy'da şirket kurarak halı dokutturmuşlardır. Niğde'nin Bor ilçesi ön planda görünmektedir. Bor'a bağlı Ortaköy'de halı, Akçakent ve Çukurköy'de ise kilim dokumaları ünlüdür. Bor civarında Bedik yörüklerinin yaşadığı köylerde dokunan Bedik kilimleri kendine özgü özellikleriyle dikkati çekmektedir. Kapadokya halılarının eski ve orijinal örneklerini bölgede halı satışı yapan seçkin mağazalarda görebilmek mümkündür.

Çömlekçilik
Anadolu'daki tarihi Neolitik Döneme (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanan ve en eski buluntuları Kapadokya'ya çok yakın olan Çatalhöyük'ten (Konya) çıkmış olan çömleklerin bölgedeki geçmişi Hititlere kadar gider. Uygarlıklar arasında adeta bir köprü işlevi gören ve genellikle babadan oğla geçerek devam eden çömlekçiliğin Kapadokya'daki merkezi Avanos'tur.
Avanos çömleklerini Türkiye'deki ve dünyadaki benzerlerinden ayıran özelliklerin başında kullanılan toprak gelir. Çevre dağlardan ve Kızılırmak'ın eski yataklarından alınan tüflü, killi topraklar uzun süreli işlemler sonucunda sihirli bir çamura dönüşür. Ardından usta ellerde biçimlenmeye başlar. Avanos çömleklerinin farklılıklarından bir diğeri de tezgâhlarda elle, kalıp kullanmaksızın yapılmaları ve yine elle süslenip bezenmelerinden dolayı tek olmalarıdır. Üretilen hiç bir çömleğin benzeri yoktur; sadece sahibine özeldir.

İlk zamanlarda, dayanıklı ve sağlam yemek kapları, peynir, pekmez çömlekleri, su ve şarap testileri gibi kullanıma yönelik eşyalara dönüşen Avanos çamurunun macerası günümüzde daha farklı bir seyir izlemektedir. Bölgede turizmin gelişmesiyle birlikte, kullanım amaçlı geleneksel formlardan çok dekoratif eşyalar ve eserler üretilmeye başlanmıştır. Kareden yuvarlağa, hatta gözyaşına kadar çeşitli formlarda ve boyutlarda süs tabakları, vazolar, duvar panoları ve heykelciklerin yanı sıra Hitit ve Frig dönemi eserler kopya edilerek yapılan dekoratif eşyalar çoğunlukla kayadan oyma çömlekçi dükkanlarının raflarını süsler. Sipariş üzerine özel üretimler de yapılmaktadır.


Not: Bu yazı “Kapadokya YaÅŸam ve Gezi Rehberi-2010” kitabında yayınlanmıştır. Kitabın telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz. www.cappadociaexplorer.com


Kayýt Bulunamadý
NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90280840 ziyaretçi
Bugün : 8428 ziyaretçi
Dün : 59798 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.1 sn
DÖVÝZ   ALIÞ SATIÞ

USD :
EUR :
YEN :

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com