KAPADOKYA’DA GÖSTERİ VE KÜLTÜR MERKEZLERİ
Yazan: Ayça Olcaytu İşçen
Ocak 2010/Ankara
Gün boyunca Kapadokya vadilerinde, müzelerinde gezdiniz, arkasından lezzetli bir yemek de yediniz, ÅŸimdi sizi kim tutar? Kapadokya’nın gecelerini keÅŸfetme konusunda seçenek çok, ama kültürden vazgeçmem, gece de burayı yaÅŸamaya devam etmeliyim diyenlerdenseniz sema ayini izlemeye gidebilirsiniz. İçinde biraz da eÄŸlence olmalı diyorsanız o zaman buyurun Türk gecesine!
“Gel, ne olursan ol yine gel” 1207-1273 yılları arasında yaÅŸamış olan Mevlana Celaleddin-i Rumi, tüm dünyada sevginin, barışın, kardeÅŸliÄŸin ve hoÅŸgörünün sembolü. Tanrı ve Tanrı’nın yarattıklarına karşı sınırsız bir aÅŸkı öğütleyen Mevlana, insanı dil, din ve ırk ayrımı yapmaksızın kucaklar. Öylesine saÄŸlamdır ki bu kucaklayış, felsefesini içtenlikle dile getirdiÄŸi Mesnevi adlı eseri yüzyıllardır tüm dünyada okunuyor. Dünya var oldukça da yüzyıllar, binyıllar ötesinden bizlere seslenmeye devam edecek gibi görünüyor; “gel, ne olursan ol yine gel”.
Sema ayinini ise Mevlana’nın öğretisinin, Mevlevilik’in sembolik bir dışavurumu olarak özetleyebiliriz. Semazenlerin kollarını çapraz baÄŸlaması, Tanrı’nın birliÄŸini sembolize eder. Semazenin saÄŸ elinin yukarıya, sol elinin ise yere dönük olması, Tanrı’dan alınan ihsanı, halka vermeyi simgeler. SaÄŸdan sola doÄŸru, kalbin etrafında dönmesi, tüm insanları ve yaratılmışları, kalbinin tümüyle, sevgi ve aÅŸkla kucaklayışını anlatır. Sema ayini, her biri ayrı anlamlar içeren 7 bölüm halinde yapılır.
Anadolu halkının kültür zenginliği
Anadolu halkı asırlar boyunca duygu, düşünce ve yaÅŸantılarını türkülere de döktü, hikayeler, masallarla da anlattı, halk oyunlarına da konu yaptı. Kapadokya’da düzenlenen Türk geceleri bu kültür zenginliÄŸini daha çok halk oyunlarıyla hissettirmeye çalışıyor. Gecede pek çok yöre resmi geçit yapıyor; hareketli halaylarıyla ünlü Gaziantep, kemençenin ritmiyle adeta denizin hırçın dalgalarını anlatan Karadeniz, zeybeÄŸiyle Batı ve Orta Anadolu ve daha niceleri... Düğün ve kına gecelerinin vazgeçilmez oyunu çiftetelliyi ve adı neredeyse Türklerle özdeÅŸleÅŸmiÅŸ olan oryantal dansı da unutmamak lazım. Halkoyunu ekibi bu çeÅŸitliliÄŸi sergilerken masanız Kapadokya mutfağına özgü yemeklerle ve içkiyle donatılıyor. Türk gecesi düzenleyen firmaların bazıları programa sema ayinini de ekliyor.
Not: Bu yazı “Kapadokya YaÅŸam ve Gezi Rehberi-2010” kitabında yayınlanmıştır. Kitabın telif hakları ile korunmaktadır. Hiçbir ÅŸekilde kopyalanamaz. www.cappadociaexplorer.com |