English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

21. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Gülizar Cengiz’e verilecek

21. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Gülizar Cengiz’e verilecek

21. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Almanya Alevi Birlikleri Enstitüsü Başkanı Gülizar Cengiz’e verilecek. Cengiz’e ödülü, 51. Ulusal 25. Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek bir törenle sunulacak. Etkinlikler 15-18 Ağustos 2014 tarihleri arasında Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirilecek.

Gülizar Cengiz kimdir?

1958 yılında Sivas’ın Kangal İlçesi Eymir köyünde doğdu. Elazığ Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Türkiye’de ve Almanya’da uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 1985 yılında Leverkusen Türk Veli Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.

1980′li yılların ikince yarısında Türkiye ve AlmanyaÂ’da geliÅŸen Alevi hareketinin örgütlenme çalışmalarında aktif rol aldı. 1988 yılında kurulan Almanya Alevi Cemaati FederasyonuÂ’nun adı 1993 yılındaki genel kurulda Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu olarak deÄŸiÅŸtirildi. Bu genel kurulda en yüksek oyu alarak Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu yönetimine girdi ve Genel Sayman olarak görev yaptı. DiÄŸer ülkelerde kurulan federasyonların birleÅŸmesiyle Avrupa Alevi Birlikleri KonfederasyonuÂ’nda uzun yıllar ikinci baÅŸkanlık görevini yürüttü. Bu süre içinde Sivas ve Gazi Davaları, TunceliÂ’de köy boÅŸaltmalarla ilgili seçilen temsilci heyette yer aldı ve gerek davaların takibi gerekse maÄŸdurlara yardım iÅŸini koordine etti.

Bugünkü Alevi-BektaÅŸi FederasyonuÂ’nun temelini oluÅŸturan  ve 1995′te kurulan Alevi-BektaÅŸi Temsilciler MeclisiÂ’nin kurucular kurulu ve yürütme kurulunda görev aldı. 2000 yılından beri de Almanya Alevi Birlikleri Enstitüsü’nün baÅŸkanlığını sürdürüyor. Enstitü baÅŸkanlığı sırasında Anadolu dergah modelini AlmanyaÂ’da yaÅŸatmak için Bad HöningenÂ’deki dergahı yurtdışındaki Alevilere kazandırdı. Bu dergahta hem inanç ritüelleri gerçekleÅŸtiriliyor hem de yurtdışındaki gençler, TürkiyeÂ’den, AvrupaÂ’dan gelen bilim ve din adamlarının verdiÄŸi derslerde Alevi-BektaÅŸi inancıyla tarihini öğreniyor.

Türkiye ve Avrupa’da Alevilik-Bektaşilik alanında görsel ve yazılı hür türlü materyali toplandığı en zengin kütüphanenin oluşumuna önderlik etti. Bu araştırma kütüphanesini dünyadaki tüm araştırmacıların hizmetine sundu.

Enstitü çatısı altında iki uluslararası sempozyum gerçekleştirdi ve pek çok kitap yayımlanmasına katkı sundu. Halen dünyanın tüm üniversite kütüphanelerinde yer alan tek Alevi dergisini araştırmacı ve bilim adamlarının da katkılarıyla gerçekleştiriyor.

Başkanı olduğu Almanya Alevi-Bektaşi Enstitüsü adına bilim adamı ve araştırmacılarla birlikte bu yıl hazırladığı Alevi Raporu’nu Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve azınlık kurumlarına sunarak Alevi sorunu üzerine bir farkındalık yarattı. Ayrıca, Balkanlardaki Alevi ve Bektaşilerin sorunlarını Avrupa ve ülke gündemine taşıdı.

Avrupa’da yeni neslin inançlarını ve Anadolu geleneklerini öğrenmesi için Nevruz, Aşura, Hıdırellez, İkrar törenlerini yaşatma konularında çalışmalar yaptı. Alevilik-Bektaşilik konusunda alan araştırmaları konularında çalışmalar yapılmasına öncülük etti ve bunları yayımladı.

Gülizar Cengiz, başkanı olduğu enstitünün faaliyetlerini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında hiç bir kurum ve kuruluştan yardım almadan kendi olanaklarıyla gerçekleştirdi. Hacıbektaş’ta kurulması planlanan vakıf üniversitesinin kurucuları arasında da yer alan Gülizar Cengiz, Çilehane tepesinin düzenlenmesine de katkı sundu. Gülizar Cengiz evli ve üç çocuk annesidir.

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 50054 Eklenme Tarihi Tarih: 2014-08-07

    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 91281014 ziyaretçi
Bugün : 2603 ziyaretçi
Dün : 58325 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 0.43 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com