English
Menü
Kapadokya Rehberi
Peribacası Dergisi
Peribacası Kapadokya Yayınları
Kapadokya Firmaları
Kapadokya Fotoğrafları
Kapadokya Fotoğrafçıları
Kapadokya Haritaları
Kapadokya Karikatürleri
Kapadokya ve Sanat
Kapadokya Yazıları
Kapadokya Yayın Arşivi
Kapadokya Efemera ArÅŸivi
Kapadokya Video-Film ArÅŸivi
Sosyal Medya Adreslerimiz
Sivil Toplum Kuruluşları
Önemli Telefonlar ve Linkler
Site Güncellemeleri
Belge ve FotoÄŸraflarda Kapadokya
Firma Arama
Åžehir
İlçe-Belde
Hizmet Alanı
Firma
Anket

Sanat ve müzik festivalleri Kapadokya'ya olan ilginin artmasını sağlıyor mu?
       
Evet.
Hayır.
Mail List
Yeni Kayıt
Åžifremi Unuttum

KATED Tanıtım Toplantısı yapacak

KATED Tanıtım Toplantısı yapacak

Ãœrgüp’te 2012 yılında kurulan ‘Ãœrgüp Koruma, AraÅŸtırma, Turizm, Tanıtma ve EÄŸitim DerneÄŸi’ (KATED), derneÄŸin çalışmalarını ve projelerini tanıtmak amacıyla 10 Mart 2013 Pazar günü saat 14:00’de Ãœrgüp’teki Turgut Özal Kültür Merkezi’nde bir toplantı yapacak. Dernek kurucu ve yöneticileri, kuruluÅŸ amaçlarını ve bugüne dek yapılan çalışmaları özetledikten sonra hazırladıkları Sürdürülebilir Kültür Turizmi ve EÄŸitim Projeleri’ni katılımcılarla paylaÅŸacaklar. KATED’in 2013 yılı faaliyet planı ile önerilerin de görüşüleceÄŸi toplantı, Ãœrgüp’e ve korunmasına ilgi duyan herkesin katılımına açık.

 

KATED tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kültür Turizmi ve EÄŸitim Projeleri’nin iki yıllık bir süreç içinde etaplar halinde gerçekleÅŸtirilmesi planlanıyor. Projelerin Mart 2013’te baÅŸlayacak ilk etabında, Ãœrgüp’ün ÅŸehir içi somut mirasını konu alan konferanslar ve Ãœrgüp gezileri gerçekleÅŸtirilecek. Bu çalışmanın 2013 yılındaki hedef kitlesini, lise 2. ve 3. Sınıf, MustafapaÅŸa’daki Kapadokya Meslek Yüksekokulu ile NevÅŸehir Ãœniversitesi’nin Ãœrgüp’teki Sebahat ve Erol Toksöz MYO öğrencileri ve Ãœrgüp’te yaÅŸayanlar oluÅŸturuyor. Konferanslar sonrasında ise Ãœrgüp gezileri gerçekleÅŸtirilecek.

 

Ãœrgüp Koruma, AraÅŸtırma, Turizm, Tanıtma ve EÄŸitim DerneÄŸi – KATED

GeçtiÄŸimiz yıl kurulan KATED, Ãœrgüp ve çevresinin somut ve somut olmayan miras ürünlerinin doÄŸal, kültürel, halkbilim ve tarihsel yönleriyle araÅŸtırılıp, incelenip, korunup tanıtılarak geleceÄŸe saÄŸlam olarak aktarılmasını hedefliyor. Dernek, bu amacını gerçekleÅŸtirmek için toplumun eÄŸitilmesi ve bilinçlendirilmesi; hukuksal ve demokratik haklarının savunulması; Ãœrgüp’ün kent kimliÄŸinin korunup geliÅŸtirilmesi; yöresel tarım ürünlerinin sürekliliÄŸinin saÄŸlanması ve bu konuda yapılan çalışmalara destek vermeyi amaçlıyor. DerneÄŸin yönetimi aÅŸağıdaki isimlerden oluÅŸuyor:

Kaan Sarı - Başkan

Abdurrahman Yüksel - Başkan Yardımcısı

Mustafa Kaya - Yazman

Fevzi Günalp - Sayman

Kadriye Banu Katırcı - Üye

 

KATED’in kuruluÅŸ amaçları doÄŸrultusunda yapabileceÄŸi çalışmalar ise ÅŸu baÅŸlıklar altında toplandı:

a) Ãœrgüp ve çevresindeki doÄŸal, kültürel, tarihi ve folklorik somut ve somut olmayan miras ürünlerinin derlenmesi, korunması, araÅŸtırılması, incelenmesi, envanterlerinin hazırlanması çalışmalarını yürütmek ve bu çalışmaları yapan kiÅŸi ve kuruluÅŸlara olanakları ölçüsünde katkı vermek.

b) Yörenin korunması, araştırılması ve tanıtımı için projeler hazırlamak ve proje hazırlayan kişi ve kuruluşlara iştirakçi olarak katılmak.

c) DoÄŸal, kültürel, tarihi çevre ve halkbilim ürünlerinin yok olmaması için araÅŸtırma, inceleme yapmak ya da yapacak olan kiÅŸi ve kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸine gitmek. Gerekli olduÄŸu durumlarda bu eserlerin tahribatının önlenmesi için suç duyurularında bulunarak mahkemelerde davalar açmak.

ç) Bölgedeki doÄŸal, kültürel ve tarihi eserlerin onarımlarında danışmanlık etmek; aynı amaca hizmet eden sivil toplum kuruluÅŸları, yerel ve kamu yönetimleri, bilim insanları ve üniversitelerle iÅŸbirliÄŸi yapmak.

d) Bölge turizmi, doÄŸa, kültür, halkbilim ve tarih konularında bir çevre koruma bilinci oluÅŸturulması ve geliÅŸtirilmesi için halkla, üniversite ve okulların ilgili öğrenci kulüpleriyle ortaklaÅŸa etkinlikler, konferanslar, dinletiler, panel, sempozyum basın açıklaması, yarışmalar düzenlemek.  Ãœyeleri arasında beÅŸeri münasebetlerin geliÅŸtirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eÄŸlenceli etkinlikler vb. düzenleyip üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını saÄŸlamak.

e) Bölgede araştırma, inceleme ve izinli kazı yapanlara katkı sağlamak; sonuçlarının yayımlanmasına yardımcı olmak.

f) Turizmde geceleme sayısının artırılması için yeni alanlar ve deÄŸerlerin keÅŸfini kapsayan projeler üretmek; proje hazırlayan kiÅŸi ve kuruluÅŸlara yardımcı olmak. Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve KuruluÅŸları ile Ä°liÅŸkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

g) Yörenin yiyecek, giyecek ve el sanatları gibi ürünlerinin alım ve satımı için yer açmak; bu hususta istihdam üreten, el sanatlarında yenilikler getiren projelere katkı saÄŸlamak. Tüzük amaçlarının gerçekleÅŸtirilmesi için ihtiyaç duyduÄŸu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi iÅŸletmeler kurup, iÅŸletmek.

h) Çevre koruma çalışmalarına katkı saÄŸlamış, turizmde yeni olanaklar üretmiÅŸ, el sanatlarında yenilikler bulmuÅŸ veya geliÅŸtirmiÅŸ, bölge tarihi, kültürü konularında eser üretmiÅŸ kiÅŸi ya da kuruluÅŸlara hazırlanacak yönetmelik hükümlerine göre plaket ve ödüller vererek ödül törenleri düzenlemek.

ı) DoÄŸal olmayan gıdalar, elektromanyetik alanlar gibi halk saÄŸlığını ilgilendiren konularda bilinçlendirme etkinlikleri düzenlemek; hakkını savunanlara hukuksal yardım saÄŸlamak.

i) Yerel tohumculuÄŸun, bölgeye has meyve ve sebze türlerinin kaybolmaması, geliÅŸtirilerek yaygınlaÅŸtırılması ve bunlarla ilgili endüstriyel üretim tesisleri kurulması için projeler geliÅŸtirmek, proje hazırlayanlara katkı saÄŸlamak ve bu özgün ürünlerin konaklama tesislerine pazarlanarak uluslararası piyasalarda tanıtılmasına öncü olup katkı sunmak.

j) Amaçları ve faaliyetlerinde gösterilen alanlarda elektronik ve görsel ortam tekniklerini kullanarak site, bülten, bildiri, dergi, CD, foto, film, yayın hazırlamak ve dağıtmak. Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon ve araÅŸtırma merkezi oluÅŸturmak, çalışmalarını duyurmak için gazete, kitap gibi yayınlar çıkarmak.

k) Ãœrgüp köy ve kasabalarında dernek üyelerine ya da konuya duyarlı yurttaÅŸlara mahalle, kasaba ve köy temsilcisi olarak gönüllülük ilkeleri doÄŸrultusunda görev vermek ve temsilcilik açmak.

l) DerneÄŸin amaçlarıyla ilgili olmak üzere ve yasalarla yasaklanmayan alanlarda diÄŸer ulusal ve uluslararası dernekler, vakıflar ve sendikalar gibi sivil toplum kuruluÅŸlarıyla ortak bir amacı

gerçekleÅŸtirmek için biraraya gelmek, çalışmalar düzenlemek, bilgi alışveriÅŸinde bulunmak, maddi ve manevi yardımlaÅŸmalarda bulunmak, kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlardan ÅŸartlı ya da ÅŸartsız makbuz karşılığında ödenti ve bağış kabul etmek. Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluÅŸlara üye olmak, bu kuruluÅŸlarla ortak çalışmalar yaparak, yardımlaÅŸmak. Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izinleri alarak derneklerin kurabileceÄŸi tesisleri kurmak.

m) Ãœyelerinin boÅŸ zamanlarını verimli olarak deÄŸerlendirebilmeleri için lokal açmak, arÅŸiv oluÅŸturmak; sosyal ve kültürel tesisler kurup bunları tefriÅŸ etmek.

n) Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal bağışı almak, satmak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.

o) Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için saÄŸlıklı bir çalışma ortamı oluÅŸturmak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaÅŸ ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.

ö) Bölgenin doÄŸa ve kültürünün dünyada benzeri olmadığından hareketle üyeleri ve topluma, içinde yaÅŸadığı Dünya Miras Alanı olan çevresinin önemini kavratarak bilinçlendirme çalışmaları ve farkındalık oranlarını artırma çalışmaları yapmak.

p) EtnoÄŸrafya galerisi, müze, kent müzesi ve bunların büro, depo vb eklentilerini kurmak, kiralayarak ziyarete sunmak. Geleneksel ve modern gösteriler için salon kiralamak, gösteri ekipleri organize etmek, bunların daha iyi hizmet verebilmeleri için külliye ya da ayrı olarak yerler satın almak, bağış kabul etmek veya inÅŸa etmek. Bu konuda kamu, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluÅŸları ve üniversiteler ya da özel kiÅŸilerle ortaklık kurmak.

r) Bu çalışmalarında katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi anlayışını benimser.

s) Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diÄŸer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.

u) Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak.

ü) Yurt içinden ya da diÄŸer ülkelerden “KardeÅŸ Kent” olmak isteyenlerle iliÅŸki kurarak kardeÅŸ kentliliÄŸin tesisi ve karşılıklı kültürel iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesini saÄŸlamak.

v) Sağlık ve spor için çalışmalar yapmak.

y) Ãœrgüp’ün turizmde mevcut ve yeni birikimlerini ileriye taşımak. Ä°lçenin önemli bir kültürel zenginliÄŸi olan kaya, taÅŸ evler ve konaklar ile mimari dokunun korunması, onarımlarında yapılan hatalarda raporlar hazırlatarak ilgili makamlara sunmak; taÅŸ ve kaya otellerin iÅŸletimlerinde karşılaşılan sorunların demokratik yöntemlerle çözümüne katkı saÄŸlamak.

z) Ãœrgüp’ün koruma ve tanıtılmasında bilimsel olmayan çalışma ve sloganların, hatalı bilgilerin gerekli yerlere bildirilip düzeltilmesini; ekolojik ve kültürel zenginliklerimizin bilinçsizce kullanılıp yok olmasına mani olma yönünde etkinliklerde bulunarak kimlikli bir kent olarak kalması ve tanıtılmasını saÄŸlamak.

 

Okunma Sayısı Okunma Sayısı: 45291 Eklenme Tarihi Tarih: 2013-03-06

    Klasik Keyifler Grubu ve Borusan Quartet Saruhan’da konser verecek

    Ä°talyan RAI-2 TV’de Kapadokya tanıtımı

    Ãœrgüp’te Avrupa Satranç Åžampiyonası

    Peribacası Kapadokya Kültür ve Tanıtım Dergisi’nin 10. sayısı çıktı

    Avanos’ta kayadan oyma kültür merkezi

    MustafapaÅŸa’da yeni bir otel: Konak Bezirhane

    Yeni bir Kapadokya kitabı

    Web sitemiz Milliyet Gazetesi’nde tanıtıldı

    4. Uluslararası Fabrikart ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Festivali baÅŸlıyor

    Wedding Turkey 2009 Fuarı baÅŸlıyor

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 sona erdi

    ‘Klasik Keyifler’ Grubu Kapadokya’daydı

    Peribacası Dergisi EMITT Fuarı’nda ücretsiz kitap dağıttı

    Turasan uluslararası ödüllerine yenilerini ekledi

    Yavuz İşçen'den Ankara Kent Yazıları sitesi

    Özel Kapadokya Kültür Müzesi’ne anlamlı ödül

    KMYO öğrencilerine Kapadokyalılık bilinci semineri

    1.Geleneksel Lozan Mübadilleri Festivali Yapıldı

    Uluslararası Aksaray-Güzelyurt DaÄŸ Bisikleti Yarışı yapıldı

    Karlıkevi’nin gelenekselleÅŸen sanat kampı

    Peribacası Dergisi Kanal B’ye konuk oldu

    CCR Hotels’de Soner Arıca konseri

    Kapadokya’da ‘Klasik Keyifler’

    II. Uluslararası Güzelyurt-Ihlara Yaz Sanat Akademisi-2009 baÅŸlıyor

    Rehberlerin kaleminden Kapadokya

 1  2  3  4 ... 73 


NevÅŸehir Hava Durumu
Seçimi Hatırla
İl Seç
İstatistik
Toplam : 90728188 ziyaretçi
Bugün : 16523 ziyaretçi
Dün : 23421 ziyaretçi
S. Yükleme Süresi : 2.48 sn

toplu mail


Copyright 2009 - Tüm hakları saklıdır. Sitemizdeki tüm fotoğraf, yazı, doküman ve düşünce ürünleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz. Aksine davrananlar hakkında avukatımız aracılığı ile hukuki takibat yapılacaktır.
 

cappadocia@cappadociaexplorer.com